SPONSORS:

LESAANBOD

TURNEN

Soepel, krachtig, vlot, technisch perfect en met veel plezier. Zo voer je op de toestellen je oefeningen uit. Je traint om steeds leniger en soepeler te worden

Zowel meisjes, jongens, dames als heren kunnen meedoen aan turnen. Je hoeft nog geen ster te zijn op de diverse toestellen, al kan je dat wel worden. Je kunt kiezen voor recreatie- of wedstrijdturnen. Er zijn verschillende niveaus. Je kunt ook altijd meedoen aan wedstrijden, zoals de onderlinge wedstrijden of wedstrijden op plaatselijk of regionaal niveau. Turnen is voor iedereen, de groepen zijn ingedeeld in leeftijdscategorieën die overeenkomen met de basis schoolgroepen.

In de turnwereld wordt er onderscheid gemaakt tussen dames en heren. Bij de dames wordt er voornamelijk getraind op sprong, brug ongelijk, evenwichtsbalk en een vloeroefening. De heren daarentegen maken gebruik van de ringen, rekstok en de brug aangevuld met sprong en een vloeroefening.

Naast alle turn-onderdelen is er tijdens de training ook ruimte voor spel. Een warming-up in de vorm van een tikspel, diverse spieroefeningen, etc. Het is niet alleen trainen, maar met veel plezier bewegen voor iedereen!!

DAMES-ONDERDELEN

Sprong

Iedereen heeft op schoolgym wel eens over een kast of ander toestel gesprongen. Maar bij ons word je erop getraind om met behulp van een trampoline of plank de diverse moeilijke en mooie sprongen perfect te leren en uit te voeren. Na een goede aanloop en krachtige afzet zweef je moeiteloos over de kast, het paard of Pegasus.

Brug ongelijk

Een brug oefening bestaat uit zwaaien, hangen en steunen aan zowel de hoge als lage legger. Het zal duidelijk zijn dat een goede ontwikkeling van je arm- en beenspieren belangrijk is. Dit wordt bereikt door krachtoefeningen tijdens de trainingen.

Evenwichtsbalk

Het balanceren op de balk begint met training op de lage vloerbalk. Bij een goede beheersing wordt de oefening toegepast op de evenwichtsbalk. Slechts 10 cm. breed en nu hoog boven de grond. Na veel oefenen en met hulp van onze trainsters zal het ook jou lukken om bijvoorbeeld een handstand of een pirouette op dit toestel te maken.

(Vrije) vloeroefening

Bij een vloeroefening wordt er gewerkt op een lange mat of in een later stadium op een mat van 12 x 12 meter, begeleid met muziek. Een combinatie van o.a. zweefstand, handstand, voor- en achterkoprol of misschien zelf een salto kan je leren. De oefening wordt afgestemd op jouw niveau.

HEREN-ONDERDELEN

Het heren turnen berust voor een groot gedeelte op kracht. Je traint om steeds sterker te worden. Pure mankracht wordt aangewend om perfecte oefeningen te laten zien op de diverse toestellen.

Ringen

Een toestel waar veel kracht voor nodig is, in combinatie met zwaai elementen. Het kompleet in balans hangen in de ringen, zowel horizontaal als vertikaal, Is nog altijd zeer imponerend.

Brug

Zowel de brug als rekstok zijn zwaaitoestellen met diverse mogelijkheden. Bij de brug ligt de nadruk op de steunfase. Daarnaast is het mogelijk om bijv. een handstand op de brug te leren. Met een mooie afsprong en landing kan ook jij een mooie oefening laten zien.

Rekstok

Bij dit toestel ligt de nadruk op hangen. Na enige tijd zul je moeiteloos kunnen draaien en zwaaien rond de stok. Een volgende uitdaging zal zijn je eerste reuzenzwaai of afsprong waarbij je los komt van de rekstok.

KEURGROEPEN

Als je aanleg voor wedstrijdturnen hebt zal de leiding je uitnodigen om lessen te volgen voor de keurgroepen. De leiding zal aan deze selectiegroepen extra lessen verzorgen om zo goed mogelijk voor de dag te komen bij de regionale, provinciale en zelfs nationale wedstrijden.